9/02/2015

Какво стана с наградите Хюго?

Спомняте ли си, че имаше едни награди на времето наречени Хюго. Общо взето всеки един фен на фентъзи и научна фантастика трябва да знае за тях, защото голяма част от колекцията му книги вероятно има някъде написано "Авторът е носител на нарадата Хюго" върху корицата. Всеки един фен може би се е замислял през последните 10-тина години, къде отидоха тези награди, защо нищо не се чува за тях и защо наистина страхотни новели и разкази не биват удостоявани с тях?

Зачудих се и аз. Бях чувал за това, че политкоректна клика е инфилтрирала цялата идея за наградите и номинациите, които се дават на база на това, какви политически пристрастия изповядва автора, а не на чисто обективни критерии или дори субективни такива. Още през април бях чул от автори като Джордж Р. Р. Мартин, че нещо се случва с целият Sci-fi/Fantasy fandom. Нещо от рода, че радикално консервативни автори и фенове са направили съзаклятие, което иска да превземе наградите Хюго и да компроментира гласуването. После бях чел в масовите медии, че нещо много лошо става с Хюго, че едва ли не до финалите са стигнали творби с ужасяващи сюжети, автори с криминално минало и прочие. Разбира се, Джордж Р. Р. Мартин и масовите медии се оказаха твърде политкоректни и промити, колкото и парадоксално да звучи за първият това.

Нека ви запозная със Sad Puppies, група от автори и фенове, които от 2013-та година се опитват да покажат, че Хюго наградите са превзети от хора, които не съдят творбите по качествата им, а по това дали спадат те или авторите им към странната абстрактна политическа рамка на коректност, присъща на лявата идеология, социализма и прогресивното движение в него.

Всичко до тук ми се видя много интересно и особено на фона на вече продължаващата една година полемика обединена под името #Gamergate, реших да се позаинтересувам повече, тъй като на пръв поглед паралелите между двете ми се сториха твърде много - обидите, тактиките, signal-boosting-a. Като цяло знаех какво да очаквам, дори и без да съм прочел нито една страница от масовите медии и тяхния репортаж по темата. Разбира се, Хюго наградите бяха дадени преди една седмица и новините за това като цяло са още прясни... и ужасни. Всички големи медии, са се похвалили че Sad Puppies са се провалили в своят "кръстоносен поход" и това е добре за всички и особено за наградите Хюго, тъй като гласуващите са показали, че не са съгласни с аргумента на Sad Puppies и това проличало еднозначно от вота. Вот за който ще стане въпрос след малко. Също така голяма част от сайтовете цитираха абсолютно непотвърдена, но пикантна информация за някои от основните хора зад Sad Puppies като дори по-смелите стигаха до директни епитети от най-ужасен характер (Wired, Slate). Например един от аргументите на голяма медия беше, че кампанията на Sad Puppies е била насочена срещу малцинствените групи, жените и хората с различна сексуална ориентация, които искат да пишат научна фантастика и едва ли не целта била да не се допуснат тези хора до този пазар изобщо. Как ще го постигнат - разбира се, като съберат колкото се може повече хора и компроментират системата за гласуване.

Разбира се, без никакви доказателства, че това е така, а дори и бегла проверка ще покажа, че реално зад идеята на Sad Puppies са доста хора от всякакви малцинства, етноси и сексуална ориентация, а творбите които защитават и номинират са също толкова разнообразни на сюжети и персонажи. Някои медии, след обществен натиск склониха да променят статиите си и да филтрират цялата невярна информация, а други дори се извиниха. Трети не си направиха труда, дори да проверят елементарни факти, като например списъка с номинираните от SP заглавия.

https://bradrtorgersen.wordpress.com/2015/02/01/sad-puppies-3-the-2015-hugo-slate/
Списък с номинациите от Sad Puppies

Това е класическа тактика на борещите се за социална справедливост или т.нар. Social Justice Warriors, група от хора които е възможно да се обидят от всичко под слънцето, ако това по някакъв начин им носи девиденти и подкрепя идеологията, която изповядват. Те използват социалните мрежи за да увеличат своето съобщение и реално действат като единна маса или hive mind. Сигналите за провинилите се се усилват до огромни пропорции, а масовите медии чакат жадно да погълнат всякаква пикантна информация, ако това може да им донесе още малко кликове и посещения.

Не беше отдавна, когато Нобеловият лауреат в медицината Сър Тим Хънт напусна доброволно професорското си място, след абсолютно наивен коментар по повод присъствието на жени в лабораториите. Реакцията по социалните мрежи беше толкова масивна, че докараха 72-годишния мъж до сълзи. Същият човек, който е срещнал любовта на живота си в лаборатория и от която има две деца.

Не беше и много отдавна, когато човекът приземил космически апарат на кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko (НА КОМЕТА, ЧОВЕЧЕ!!!) беше докаран до сълзи в ефир и извинения, след като някои от SJW кликата беше написал статия в голямо прогресивно списание в която се казваше, че ризата, с която бил облечен на пресконференцията след историческия момент, била сексистка. И това на фона на полаганите усилия навсякъде повече жени да учат и да се интересуват от сериозни науки. А ризата се оказа, че е правена от дизайнер - жена, която се гордеела с това, че толкова велик човек е обърнал внимание на нейното изкуство. Като цяло - няма лоши тактики, има само лоши цели, както гласи един от девизите на SJW кабала.

И това се просмуква навсякъде, като последно под ударите на SJW се оказа гейминг индустрията, където същите накараха студиото зад Pillars of Eternity (classic RPG ala Baldur's Gate) да цензурира наивен хайку стих от подкрепил играта им в Kickstarter човек, защото го намирали за обиден. Същите искаха да има квоти цветнокожи като Non-player-characters в The Witcher 3, игра базирана в свят вдъхновен от средновековна Полша и разкази на полски писател от 80-те със същото заглавие.

Може също така да се каже, че това е абсолютно американска тенденция, но аз съвсем не съм сигурен. Като виждам темповете, с които се разпространява, няма да се очудя ако скоро и тук се заговори за това как всички трябва да слушаме и да вярваме просто, защото всичко останало може да бъде извъртяно като реч на омразата спрямо нещо или някого. Няма лоши тактики - има само лоши цели.

Да се върнем на темата, обаче - какъв е проблемът с наградите Хюго?

Без да навлизам в повече детайли - проблемът е, че всичко за което Sad Puppies говорят вече 2 години, излезе вярно и явно писателите на научна фантастика са поредната жертва под ударите на SJW.  Хюго явно са изгубили всякакво достоянство след като таз годишните награди имат повече категории без връчена награда от колкото общо за цялата си 62 годишна история като едно от най-престижните Sci-fi/Fantasy празненства. А дори публиката, която е присъствала в залата е ръкопляскала на празните пликове, все едно е някакъв вид победа. Това е, всичко което Sad Puppies посочваха като проблеми излезе вярно и явно хората, които гласуват предимно се вълнуват от политиката и личността на авторите, а не от творбите им. Докателства? С малко търсене може да се види как в социалните мрежи месеци наред се е водила кампания да се гласува с "No Award" в категориите, където присъстват номинации издигнати от SP, без абсолютно никаква аргументация, освен стандартни тактики от книгата на SJW или прогресивното ляво. Например достатъчен аргумент е, че един от главните организатори на SP е заявил, че подкрепя републиканската партия в САЩ или че е държал магазин за оръжия в миналото си. Все сериозни аргументи да съдиш новелата или разказа му, нали? Също така имащите прави на вот тази година са три пъти повече и една от хипотезите за това е, че заради целият signal-boosting много хора са се регистрирали, за да гласуват против SP, може би без да са запознати изобщо с контекста или творбите на авторите избрани от SP за номинации.

В същото време масовите медии се опитват да извъртят историята, все едно е някаква победа на човечеството над тъмните сили или нещо подобно, а всъщност липсата на връчени ракети (статуетката, която получават спечелилите) в толкова много категории, показва само упадачното състояние на човешката цивилизация и опасността от така наречената outrage culture. Това не са изолирани случаи, това е реална армия от хора въоръжени с политическа коректност и лаптопи (вероятно Apple, защото как най-добре да се бориш срещу бошуващия капитализма, ако не със свръх ненужно скъп продукт на корпорацията Apple), която не се свени да посегне на всичко, което им се струва достатъчно добра цел. Няма лоши тактики - има само лоши цели.

Все пак не всичко е толкова черно, случилото се ясно дава знак на всички интелигентни и разумни хора, които обичат научна фантастика за надвисналата над жанра опасност. Опасност, която може да лиши стил в литературата от основните му качества като прагматизма и удоволствието от това да задаваш въпроса "какво ако?" без да се страхуваш от отговора. И всичко това за да може да бъде използван като оръжие в политическа и културна война. Определено не подкрепям такова развитие.

No comments:

Post a Comment