11/29/2012

За котенцата...

Ubuntu - причината, някакви пишлеменца да се надуят и да си помисля, че разбират от Linux, само защото могат да го инсталират с 3 клика, а после дори не знаят как да си сменят работната директория в конзолата. Всичките такива пишлеменца ме дразнят толкова много, не защото съм някакво мега голямото гуру, а защото като не разбират нещо го карат през просото, вместо да попитат, за да им се обясни.

Писна ми, занимавам се с Linux от повече от 12 години, смятате ли че само съм инсталирал с 3 клика като вас? Изграждал съм Linux система от ground-up, компилирал съм всеки един пакет ръчно, тествал съм над 10 линукс дистрибуции, имам повече написано в linux shell-а от колкото изобщо съм изписал и изчел през живота ми, взети заедно, а това е много. Мислите ли, че ми е приятно да ми затривате работата, само защото сте пишлеменца с малки мозъчета, но с голямо его без покритие? Ами не, не ми е приятно, да не говорим че е обидно. Писнало ми е от лаици.

Спомням си времето, когато с Линукс се занимаваха само ентусиасти, които искаха да научат как работи тази прекрасна операционна система. Искаха да научат какво има под мигащият курсор в конзолата. И не, тогава нямаше прекрасни графични среди, с въртящи се 3D елементи, сенки под прозорците, блър тук и там, красиви шрифтове и шарени иконки. Тогава имаше Window Maker, KDE 2, а Gnome дори не беше опция. Тогава нямаше Ubuntu с тяхната корпоративна мазня, насочена към малоумните Windows потребители. Имаше истински хора, с истински цели, с инстинската мотивация да постигнат и научат нещо, без себически да си мислят, че са голямата работа. Спомням си стотиците мейли, които съм изпратил в мейл листата на lug-bg, споровете в които съм участвал. Спомням си срещата ми с Richard Stallman, спомням си първите Open Fest-ове. Бяха прекрасни времена, когато знаеш че никой няма да ти се оплаче, че няма кирилица в конзолата, ами ще обърне света, но ще си я инсталира и конфигурира сам. Хората бяха истински, хакерите още повече. Слабите се отказваха и започваха да хулят Линукс, че не става за нищо. Силните оцеляваха и поставяха Линукс на пиадестал, като най-великото софтуерно творение на човечеството.

Сега има само натрупаното его от свежо инсталираният с три клика Linux, сякаш кликането на три бутона е кой знае какво постижение. За това ви наричам пишлеменца, защото големите хора в STEM науките са лишени от его, те просто работят. Не, не говоря за Стийв Джобс, нито за Бил Гейтс, говоря за хора като Денис Ричи, говоря за хора като Линус Торвалдс, говоря за хора като Ричард Столман, Грег Хартман, Крис Райт , Анди Таненбаум, Ерик Реймънд и прочие. Говоря за истински хора, а не за фалшименковци като вас.

No comments:

Post a Comment