3/09/2012

Безумия точка БГ

Днес се наслушах на глупости. Наистина, в дни като тези се замислям дали да не си събирам багажа и да се махам от тази държава.

Интернет доставчиците ще филтрират хазартни сайтове

Първо, защо всичко се прехвърля върху интернет доставчиците? Няма ли в държавата орган, който да регулира тези сайтове със собствени средства, без да налага на частни фирми (забележете - заплахата е глоба) да правят едно ненужно за тях финансиране в системи за филтриране на информация. Мда, сещам се за ГДБОП (Главна дирекция за борба с организираната престъпност). Може би последната след високотехнологичната война, която води с знайни и незнайни (Anonymous) хакери, не са и останали средства за да се занимава с постоянно променящата Интернет среда. Ами да вземат да я затворят тази служба? Тука ми идва нещо, което прочетох в блога на Григор Гачев в един стар запис:
“Подходите към проблеми на кадърния и некадърния управленец се различават рязко. Кадърният взема мерки проблемът да бъде решен от подчинения му административен апарат. Некадърният стоварва проблема върху главите на хората, за които е избран да се грижи, и ги задължава да го решават те, чрез заповеди или/и финансови санкции.”
Колко точно звучи, нали ? Чак плаши. Та така, ако не си ъпдейтваш черният списък със сайтове - глоба. Последното би хвърлило в размишления доста нови доставчици, дали изобщо да започват тази дейност, а старите би ги накарало негласно да станат един вид престъпници. Явно цялостната идея е Интернет да бъде показан като място за престъпления, изнасилвания, хазарт и порнография, неща които са доста далеч от философията на най-великото откритие на човека. За съжаление, отново се блъскваме с бруталната българска действителност, в която крадеца вика хванете крадеца и решения се взимат с същата аргументираност като при закупуването на 1 кг. домати от Женския пазар. Все по-често си мисля, че в тази държавица и по-точно в управленските органи правилна и чиста мисъл отдавна не се е вясвала в тази светая светих на управленческото дело от доста време.

Вторият ми въпрос, който изниква е какво ще попречи на този регламент в закона да се използва като вратичка за други цели. Всички сме наясно, че повечето закони (да не кажа всичките), които се приемат напоследък - не обслужват интересите на народа, а по-скоро тези на големите корпорации и фирми, които са облагодетелствани от една евентуална промяна на закона. Последните разбира се, потриват ръчички всеки път като се заговори за това. Интересното е, че дори да звучи леко абсурдно, като се замисли човек една регулация по хазарта, може да е нож с две остриета, особено когато се наместват частни фирми и лица като страна на регулатор. Един вид се прави доста голяма услуга на държавата ДА НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА, както трябва. Апашите точно това чакат.

Аз лично съжалявам, че политическите интереси навлизат все повече в Интернет, толкова че след години може би нашите деца няма да си го спомнят такъв какъвто сме го познавали ние, а именно - един демократичен форум, в които свободата на словото се цени високо. Доста по-високо от колкото в някаки боядисани държавици, които са се престукторирали от комунизъм в демокраци. Или от червено в синьо. Като оток под окото.

No comments:

Post a Comment