6/20/2010

Fedora 13 Installation success

На 25.05.2010 Fedora Project пуснаха последният release на чудесната си операционна система, базирана на Linux ядро - Fedora 13 Goddard. Посветена на Robert H. Goddard, човека направил първата ракета с гориво в течно състояние, която е била успешно изстреляна на 16.03.1924 г.

Fedora е една от водещите свободни операционни системи, базирани на Linux ядрото. Дори няма да е грешно да кажем, че това е най-свободната Linux дистрибуция, заради ясната си политика при приемането на пакети в основните си хранилища. В стандардна инсталация на Fedora няма да намерите подръжка на MP3, например, за разлика от Ubuntu, които подържат хранилище с тези не-свободни формати и пакети. В Fedora такова хранилище не съществува, а подръжката на такива пакети се прави third-party хранилища, като rpmfusion например. Така стои въпроса и с собствените драйвери за nVIDIA карти и още редица други софтуерни пакети с неясни лицензи.

По-надолу следват мойте премеждия при инсталацията на Fedora 13. Още не съм правил upgrade от F12 до F13, но обмислям скоро да го направя на домашната ми машина и след това на сървърите, които подържам.

Конфигурацията на машината, на която инсталирах Fedora 13 с KDE за графична среда е следната:

CPU: Intel Core 2 Duo E6300 @ 2.80GHz
MB: ASUS P5QPL-AM
RAM: 4GB Kingston Hyper X 800MHz ( 2x2Gb)
VGA: Intel Integrated Graphics GM4500 *
HDD: 500GB Seagate

След стартирането на boot механизма от Live CD-то, на което си бях сложил Fedora 13 x86 KDE release-a. Веднага бях посрещнат от познатият но вече леко променен boot screen на Fedora.

От менюто избрах Boot, другият вариант е просто да изчакаш 10-те секунди и системата автоматично се инициализира чрез тази опция. След известно време и звука на стъргане от CD–ROM устройството след малко се оказах в основният работен плот на KDE средата с симпатичната иконка Install on hard drive. След натискането на тази иконка инсталацията е повече от елементарна и стандартна - уточняването на часова зона, разпределение на хард диска и смяна на root паролата, след което всичко отнема между 5 и 10 минути според зависи от скороста на CD-ROM устройството и бързината на компютъра ви като цяло. При мен за щастие инсталацията мина без никакви проблеми и след около 15 минути имах напълно работеща система. След още 5 имах пълна подръжка на 3D ускорение, без грам собствен софтуер на компютъра ми и без инсталация на никакви драйвери, последният стабилен release на Линукс ядрото, пълна актуализация на системата до деня на инсталацията, последната версия на Mozilla Firefox, Тhunderbird, Amarok и всички останали малки tool-чета, които ми трябват за да мога да работя пълноценно.

Аз съм повече от доволен от последният release на Fedora. Актуализацията на NetworkManager-а под KDE ми направи доста добра изненада. Всъщност тази актуализация е от онези малки неща, които ти харесват, че ги има дори и да не ги ползваш. Аз не ползвам NetworkManager-а, но да видя че се обръща внимание на подръжката му в може би най-добрата графична среда за работа в Линукс - KDE, означава че хората, които организират Fedora мислят в перспектива и доста повече за user-friendly изживяването при работата с свободната операционна система.

* Инсталацията на друга машина с NVIDIA карта от 8-ма серия 'гърми' малко след стартирането на Live диска. За да се прескочи този момента трябва драйвера nouveau (който в момента изпълнява ролята на свободен драйвер с 3D оптимизация и е драйвера по подразбиране за Fedora, когато става въпрос за системи с NVIDIA графични ускорители) трябва да се забрани и системата да се вкара в single user mode. Но за това друг път.

No comments:

Post a Comment