5/16/2009

Wolfram Alpha


Wolfram Alpha определено може да промени играта на търсачките, въпреки че не е много правилно да го наричаме просто търсачка. По дефиниция тази услуга е 'машина за изчисление на заявки' или с други думи дава отговори на фактически въпроси като изчислява отговора от различен обем структурирани данни.

Ако това ви звучи като "Глобален мозъка", значи сте схванали за какво става въпрос. Всякакви референции към "Пътеводител на междугалактическият стопаджия" са напълно в реда на нещата.

Wolfram Alpha e проект на Stefan Wolfram, който е познат с работата си по Matematica.

Самата големина на проекта е невероятна. Мисълта, която на мен ми идва когато си поиграя с идеята е, че тази технология може единствено да ни доближи крачка до осъществяването на най-голямото откритие за човечеството - Изкуственият интелект.

Само си го представете за момент. Ако от една страна имаме Grid изчислителна система от компютри например на базата на BOINC и SETI@HOME от друга страна имаме концепцията на Wolfram Alpha, увеличаването на броя на участниците с компютърна мощност, то отговорите и най-сложните въпроси при наличието на достатъчно данни ще могат да бъдат изведени многократно по-бързо. Глобален мозък? Deus Ex Machina? Може би отговора на въпроса дали андроидите сънуват електрически овце на сън е много по-близо от колкото някога сме си представяли. Смели предположения към днешна дата, но знае ли човек.

Докато пиша този пост, тече тестовото пускане на тази услуга. Пълен достъп ще имат всички в понеделник (18.05).

Още инфо:
Wolfram Alpha Launch Starts Tonight at 5pm Pacific: Here is What You Need to Know

No comments:

Post a Comment