5/18/2009

[review] Windows 7 RC1 Build 7100

След като от Microsoft обявиха, че можем да ползваме този рилийз кандидат напълно безплатно за една година след лесна регистрация в Windows Live услугата им, то не можеше и аз да не опитам новото.

Та, да започнем от начало. Инсталацията на Windows 7 протича дори с по-малко кликвания от Windows Vista, което като за начало е добър стар, но не достатъчен критерии за да решиш, че това е по-добрият избор (по-нататък ще стане ясно).

Веднага след като влезеш в операционната система, след повече от елементарната инсталация, биваш посрещан от нещо много голямо в долната част на екрана, където предишните ти спомени ти показват, че там стоеше лентата със задачите (taskabar-a). Окей, значи сега това е същото нещо! И след като го ползваш няколко часа ти става ясно защо от MS са решили да го променят по този начин. Първо защото искат да се доближат до eфективността на MacOSX Dockbar или на Avant Windows Navigator под Linux. Всъщност историята за великият артист, който краде е доста вярна в случая с корпорацията от Редмънд. Но това е друга тема за размисъл.
           

На пръв поглед изглежда доста неудобно за работа и съм сигурен, че доста хора няма да харесат това изпълнение, спокойно има опция да го върнете към предишният вид (който според мен е адски контра-продуктивен, но това си е мое мнение).

Лентата със задачи определено е най-доброто попълнение според мен в Windows 7, когато става въпрос за графичен дизайн и като изживяване за потребителя. Активните задачи се позиционират една след друга, като Quick Launch е заменен с проста функция да го "заковеш" в лентата, като по този начин иконката си остава там за бърз достъп. Ако имате отворени от едно приложение повече от един прозорец, то при преминаване на мишката върху иконката на приложението ви излиза слайдшоу със смалени снимки (интерактивни, т.е. ако гледате видео всичко ще е наред и на малкото прозорче, както при Vista или Compiz за Linux). В това слайдшоу можете да извършвате най-обикновенните операции като Restore, Maximize и Minimize, също така е добавен и отделен бутон за затваряне на прозореца, ако не ви е нужен повече.

Интересна е и друга функция, която за жалост още не е имплементирана от Mozilla Firefox, но я има при Internet Explorer. Когато отворите различни табове в Internet Explorer, то всеки един таб се показва като отделен прозорец. Надявам се от Mozilla скоро да го въведат.


От другите нововъдения в UI-то са новият Show Desktop бутон, който се намира най в дясно на таскбара. Интересното, е че ако минете с мишката върху него ще ви покаже работната област, за времето което задържите курсора върху бутона. Това е доста удобно, ако искате да проверите например дали някой файл се е записал или за дузина други причини, за които искате да хвърлите един бърз поглед без да минимизирате всички прозорци.

Ако се опитате да хванете прозорец и да го залепите за някои ъгъл в Windows 7 има няколко доста удобни според мен функции. Ако залепите прозореца в десният или левият ъгъл на монитора, то той ще се уголеми до половината от видимата площ на екрана. Това е доста удобно, ако например работите с два отворени текстови файла и искате бързо да ги наместите на екрана. А ако залепите прозорец в горната част на екрана, той автоматично заема максимална големина.

Удобна функционалност е добавена, ако натиснете с десен бутон върху някоя от активните задачи, ви се отваря меню с най-използваните опции, предпочитани връзки и т.н.

Ужасяващият Windows Sidebar в Vista e заменен с това, което тези неща винаги е трябвало да са, а именно Widget-и, които да можеш да разполагаш където си искаш върху работната част. Аз лично не използвам нито един, но по принцип може да са от полза на някой.

И за да не ставам много много словен ще кажа само още две думи за още едно нововъведение, което ми направи добро впечатление. Това са така наречените библиотеки или libraries, които ти дават възможност да обединиш няколко директории, които се намират на различни места под едно име и съответно да ги поставиш на удобно за навигация място.


Разбира се можеш да създаваш и нови библиотеки и да си ги подреждаш както си поискаш. Адски удобна функция, лично според мен!

Колкото до това как работи Windows 7, мога да кажа че е няколко нива над Vista когато става въпрос и за производителност и удобство. Явно момчетата от Microsoft са се погрижили да не повтарят грешките, които допуснаха в предишният си продукт и този път са схванали правилно къде трябва да пада акцента. Особено след като прочетох в Gizmodo, че Windows 7 се държал много добре на ултра мобилни компютри (Netbooks), то може да си направите и сами изводите. А и с този бум на GTD (Get Things Done) системи, Windows 7 е стъпка в правилната посока. Когато работиш върху нещо са намалени до минимум нещата, които могат да ти отвлекат вниманието. Няма изкачащи прозорци, които да ти заемат активната дейност, всичко е подредено и наистина направено с вкус, поне този път.

С оглед на казаното до тук, мога да заключа че Windows 7 е един доста добър продукт, с които Microsoft могат наистина да се гордеят след лично според мен провала на Windows Vista, която беше една от най не балансираните операционни системи, с много добри идеи, но рядко ужасно реализирани.

Ако имате сносен компютър и сте изморен от глупостта на Windows XP или от префърцуненото нищо което предлага Windows Vista, сега е момента да се регистрирате и да си вземете безплатно копие от Windows 7 , което няма да ви разочарова.

П.П. Да не кажете че съм вестоносеца на Сатаната, препоръчвам ви да ползвате Linux при всяка една възможност, където можете. Ако ви устройва, разбира се, защото според мен, който адски много харесва Linux системите има още доста време да се извърви докато те станат предпочитаната среда за по-голяма част от потребителите. Но ако имате желание и време, и нерви, изживяването което ще ви даде една отворена система с отворени стандарти е нищо в сравнение с най-добрият корпоративен софтуер. Аз лично ползвам отворен код постоянно и мога да кажа с ръка на съцето, че работи по-добре от всичко останало. Вземете Firefox например :) Е когато става въпрос за операционни системи, нещата загрубяват, но Linux може да покрие поне основните нужди като с малка играчка и тук-таме компромиси всичко останало. Все пак избора е ваш :)

No comments:

Post a Comment