5/23/2009

OpenID и защо е добре да знаем какво е?

Повечето от хората, които използват Интернет всекидневно са принудени да помнят поне няколко пароли и потребителски имена за различните сайтове, където са решили да си направят регистрация. Не винаги, но доста често се случва процеса на регистрация да е ужасно мъчителен и повечето потребители да го избягват на всяка цена. Това ми даде идеята да напиша този пост като кратко разяснение за все още незапознатите с OpenID.

OpenID има за цел да разреши проблема с подтвърждаването на идентичността на потребителя. Какво ще рече това? Много просто. Представете си че посещавате един сайт за първи път и ви се налага да преминете през регистрация, в която трябва да попълвате различни данни като потребителско име, е-мейл адрес, къде живеете и друг вид лична информация. Това, което OpenID спестява е именно писането на цялата тази информация. Ако сайта подържа OpenID и вие имате от преди това регистрация в някой от всичките доставчици на OpenID (например Google или Yahoo), то може да укажите на сайта да вземе нужната му информация именно от тези сайтове, което е страхотно удобство само заради това, че няма да ви се налага да помните различни пароли и потребителски имена за всички сайтове, които посещавате. Вместо това трябва да се логнете в един (OpenID провайдър) и след това достъпа до всички сайтове, които сте добавили към OpenID акаунта ви ще бъдат достъпни. Например да вземем twitterfeed, което е услуга, която взима RSS емисия от даден сайт и при всяка една актуализация публикува съобщение в twitter.
Това общо взето е цялото поле за регистрация в тази услуга. И за да ви стане ясно ето още една картинка:
От тука може да изберете, например Google и ако през това време сте влязли с акаунта си в Google, то ще ви препрати директно към процеса на потвърждаване, който изглежда така:

Това е, вече може да ползвате услугата без да ви се налага да помните или записвате още едно потребителско име и парола в тефтерчето (което е най-добрата практика впрочем за помнене на пароли, повярвайте ми).

Като цяло OpenID решава доста проблеми свързани с посещаването на сайтове, но поставя и няколко въпроса. Ако OpenID акаунта ви бъде пробит, то всички останали акаунти, които го използват също биват пробити. И друго, OpenID провайдъра ви знае къде се логвате, така че е добре да му вярвате.

Повече инфо:

http://openid.net

http://openiddirectory.com/

Надявам се да съм бил полезен, поне с малко.

No comments:

Post a Comment