4/27/2009

университетите - история или не?

Интересна статия ми направи впечатление и ме накара да помисля малко върху тази тема.

Universities will be 'irrelevant' by 2020, Y. professor says
http://www.deseretnews.com/article/print/705298649/Universities-will-be-irrelevant-by-2020-Y-professor-says.html

2020 - Varsity’s end?
http://futurismic.com/2009/04/23/2020-varsitys-end/

Наистина човек ако се замисли, доста малко причини могат да му изникнат защо дефакто трябва да ходи в университет, като изключим дипломата и да го наречем вътрешното успокоение, че имаш тясно свързани знания в точно определена насока. (колко от тези знания са съвременни и каква полза можеш да имаш от тях в бързо развиващата се реалност, не е ясно и много честно не е важно)

Но Интернет, направи достъпа до тясно специализирана информация нещо съвсем нормално. Повечето големи университети по света публикуват лекциите си и изобщо учебните материали, които използват в Мрежата, така че всеки един човек на земното кълбото може да ги разгледа и използша. Open-access everything!

Ако трябва да се съсредоточа само върху нашата малка страна, то българските университети са и не са застрашени едновременно. Застрашени са, защото е въпрос на време подрастващото поколение да разбере един важен прицип, а именно че като влезе в университет доста вероятно е да му преподават неща, които отдавна са излезли от употреба, което автоматично създава един млад човек - работник и нищо повече. И второ преподавателите най-вероятно изобщо няма да са в час с това какво се случва по света и ще си знаят същото, което са говорили повече и от 30 години. Да не говорим за корупция и като цяло закостеняло мислене.

И от друга страна не са застрашени (поне за момента), защото все повече умни хора заминават да учат навън и все по-малко умни хора остават да учат в България или в държавни университети, най-вероятно заради по-горните причини.

Като цяло заблуда витае и сред родителите, които толкова много искат да се похвалят - детето ми е в университет, че в крайна сметка прилагат един жесток натиск, просто заради идеята. Лош начин да създадеш здраво мислещ индивид.

Прочетете все пак двете статии и си направете сами изводите.

No comments:

Post a Comment